Tips om hur du kan bryta din dåliga vana

Vi har alla dåliga vanor som vi vill sluta med. Men hur hårt vi än försöker bryta dessa vanor känns det omöjligt. Och det är inte så konstigt. Hjärnan anpassar sig trots allt till våra vanor, så det kan vara svårt att ändra ett beteende från en dag till en annan.

 

Vanor är automatiserade beteenden som vi utför utan att tänka på det. Kanske plockar du fram din vape och tar ett bloss varje gång du är stressad, utan att tänka på det förrän någon annan kommenterar det. Att bryta en liknande vana kan vara ansträngande, men långt ifrån omöjligt. Här är några tips om hur du kan lyckas.

Börja med att erkänna att det är en dålig vana

För att bryta vanan måste du först och främst erkänna att det är något ohållbart som du håller på med. Därefter måste du identifiera roten till det onda för att kunna bli av med vanan. Om du inte vill erkänna att det är en vana du tar till när du till exempel känner dig stressad eller nedstämd så kommer det att vara svårt att göra något åt den. Det är en god idé att skriva ner vanan, när den triggas och hur du mår efter att du har tagit till den.

Ha tydliga mål för att sluta med vanan

Förutom att identifiera varför du tar till den dåliga vanan är det viktigt att du sätter ett tydligt mål för varför du ska sluta. Om det inte finns någon anledning till att bryta vanan kommer du inte känna dig motiverad att sluta. 

 

Lista några fördelar med att sluta. Till exempel att du får starkare naglar om du slutar bita på dem. Eller att du kommer att spara otroligt mycket pengar om du slutar röka varje dag. Med fördelarna på plats kan du börja visualisera dina mål. Som att du ska unna dig en nagelbehandling när du inte har bitit på naglarna på en månad. Eller att du ska köpa ett par nya skor när du inte rökt på ett halvår.

Skapa en ny vana

Nu är det dags att börja byta ut din dåliga vana mot en ny, bättre vana. Det är nämligen enklare att sluta med något om du har något annat att göra. Om det är så att du vill sluta käka godis kan du förslagsvis tillåta dig ett tuggummi när suget kickar in. Om du vill sluta scrolla så mycket på sociala medier kan du försöka att läsa en insändare i tidningen eller ett kapitel ur din favoritbok när det kliar i fingrarna. Men förvänta dig inte att bryta din dåliga vana på en dag eller två. Var snäll mot dig själv och ge det tid.

Bryt vanor tillsammans med andra

Det är lättare att uppnå något om man är flera som kämpar tillsammans. Försök därför att få stöd från vänner och bekanta och föreslå att ni bryter vanor tillsammans. Kanske vill din kollega också sluta röka – då kan ni peppa varandra. Eller så kanske en bekant vill sluta käka så mycket godis. Då kan ni vara varandras support för att motstå det bitterljuva sockret.