Proteinbars vs energibars

Från gymbesökare till arbetsnarkomaner – bars med till synes hälsosamma ingredienser som frön, spannmål och nötsmör är det många som använder sig av. Men vad är då skillnaden på en proteinbar och en energibar? Vilken passar när? Bra energibars hittar du för övrigt på Pure Power Sport. Nedan kan du läsa lite mer om vad som är vad när man talar om proteinbars och om energibars.

Vad är proteinbars?

Som namnet antyder lovar proteinbarer att ge dig megadoser av mikronäringsämnet, utan att behöva sätta dig ner för en omfattande måltid. Markerade av en högre andel protein – i motsats till kolhydrater och fetter – innehåller helkostalternativen ingredienser som sträcker sig från aminosyrarik havre och quinoa till konventionella alternativ som äggvita och frön. Mer koncentrerade, högbearbetade alternativ inkluderar populära ingredienser inklusive växtbaserat protein som soja, ärtor och brunt ris samt vassleprotein (helt eller isolat). Yoghurtpulver är också ett allt vanligare inslag.

Proteinbars är en bekväm källa till näringsämnen för fitnessentusiaster som har en hektisk livsstil – proteinbarer kan hjälpa till att reparera musklerna efter träning, ersätta en måltid och förhindra överätande

Vad är energibars?

Dessa barer – som ofta innehåller hela ingredienser havre, nötter, frön, frukt och spannmål – lovar att ge snabb energi. De kan – som proteinbars – också innehålla tillsatta näringsämnen och finns i en rad olika smaker. Men de innehåller mycket kolhydrater, med typiska värden runt 20–40. Lägre mängder protein, fett och näringsämnen fullbordar varje portion.

De är inte bara bra för att bekämpa undernäring, de används också av idrottare för att bli pumpade för maraton eller andra högenergiaktiviteter. Fitnessentusiaster kan ta en innan ett träningspass för att hjälpa till att få in några extra reps. De fungerar också bra som hälsosamma mellanmål, speciellt för dem med fullspäckade scheman som har dem ständigt på språng. Se bara till att leta efter alternativ som inte är fullpackade med socker och andra ohälsosamma ingredienser.