Däck är så mycket mer än gummi

När du tänker på däck för din bil, vad tänker du på då? Handlar det om det här med sommardäck eller vinterdäck? Är det ifall du ska ha dubbar i däcken eller inte? Eller handlar det om däck och fälg? När ordet däck används är det olika värden vi lägger i begreppet. Det kan därför vara bra att stanna upp ibland och tänka efter vad vi egentligen menar med däck och vad vi egentligen vill ha. Denna artikel reder ut begreppen.

Rätt däck

Att ha rätt däck på när sommaren eller vintern stundar handlar om timing. Det gäller att ha koll på vad som finns på marknaden. Se våra erbjudanden här, men också att veta när det är dags att byta. Rätt däck handlar därför oftast om att associera det till årstid och vägunderlag. Rätt däck handlar om att ha bästa däcken på bilen utifrån väglag.

Olika däcktyper

När man pratar om däcktyper kan man mena olika saker. Dels handlar det om det de flesta brukar benämna som vinterdäck och sommardäck, det vill säga ett slags däck under vintern kontra något annat under sommaren. Lite slarvigt kan man säga exempelvis vinterdäck om alla däck som bilar har på sig under vintern men det är inte hela sanningen. Vinterdäck är mer som ett samlingsbegrepp och det handlar om dubbat eller ej, olika mönster i däcken, mönsterdjup, gummiblandningar och inte minst storlek. Likaså när det gäller sommardäck, det finns mängder med olika varianter.

Fälg

Att välja de rätta fälgarna för just din bil kan vara något som är svårt. Detta gör ofta att man överlämnar beslutet helt och hållet åt däckverkstaden. Men om man vill sätta sig in även i fälgarnas värld så har marknaden verkligen exploderat. Det handlar om väldigt olika typer av fälgar, såsom stålfälgar, aluminiumfälgar, fälgstorlekar och inte minst i olika designer.